Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Οι οικογένειες συντονίζονται


Η αγάπη δεν είναι κάτι προσωπικό. Δεν είναι ο άντρας που λέει στη γυναίκα του: “σε αγαπώ”, σαν ένα εγώ. Είναι πολύ μικρός για να το κάνει. Αυτό ισχύει φυσικά και για τη γυναίκα. Πίσω τους στέκονται οι γονείς και οι πρόγονοι και οι διαφορετικές μοίρες τους. Όλοι αυτοί επιδρούν μέσα απο αυτή την πρόταση μ' ένα ισχυρό τρόπο. Όταν μετα ο άντρας ή η γυναίκα λέει “σε αγαπώ”, κάτι έρχεται απο μακριά, συντονίζεται και επιδρά. Μια τεράστια συμφωνία πάλλεται δυνατά. Τότε δεν είμαστε μόνον εμείς οι ίδιοι που μας συνεπαίρνει η σχέση με τον άλλον, παρα συντονίζονται μαζί και οι οικογένειες. Είναι μια πολύ όμορφη εικόνα.

B.H.

2 σχόλια:

  1. όπως είπα και στην αρχή, αυτή την εποχή, φέρνω εδώ κάποια αποσπάσματα που δείχνουν τη σκέψη του Hellinger περι ευτυχίας.
    Τα παίρνω απο το βιβλίο "η ευτυχία που διαρκεί" εκδ. Κλωθω.
    Καταμεσής αυτού του ζεστού καλοκαιριού ή όταν δροσίσει ο καιρός στο ήρεμο φθινόπωρο ή με το πολύ κρύο του χειμώνα, δεν ξέρω, πάντα όμως θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια ενδιαφέρουσα κουβέντα γύρω απ αυτό το θέμα.
    Γιατί μάλλον η ευτυχία είναι διαχρονικό δικαίωμα και υποχρέωσή μας ταυτόχρονα.
    Κάποιοι φίλοι μου είπαν, μα τι γράφεις για συζήτηση, τα λέει τόσο τέλεια και ολοκληρωμένα ο Hellinger, τι θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς..
    Δε λέω, ίσως να 'ναι κι έτσι..
    Εμένα όμως πάλι συνεχίζει να μου φαίνεται ενδιαφέρουσα και βασικά εφικτή- πιθανώς και αναγκαία, η προοπτική μιας κουβέντας γύρω απ την ευτυχία..
    Γιατί τι αξία έχει μια άποψη όταν δεν της έχει δοθεί η ευκαιρία να ζημωθεί με τις σκέψεις και τις πεποιθησεις μας, με την ίδια μας την εμπειρία, να συγκριθεί και να δοκιμαστεί, να παίξει στο μυαλό και στην καρδιά μας, στο χώρο πρώτα ανάμεσά μας..;
    Κι οι απορίες; Αλήθεια δεν υπάρχουν απορίες;
    Οι αναγνώστες μπορεί πράγματι να είναι λίγοι.
    Ωστόσο δεν έχουμε ερωτήσεις, ενστάσεις, αγωνίες
    -και μάλιστα απέναντι σε απόψεις οχι και τόσο συνηθισμένες, κατα τη γνώμη μου μάλιστα αρκετά ανατρεπτικές, μερικές φορές μπορεί και αιρετικές..;
    Γιατί όπως και να το κάνουμε, απ όποιο σύστημα ηθικών αξιών κι αν βγήκαμε και σ' όποιο κι αν ανήκουμε, στη δική μας κουλτούρα τουλάχιστον δεν είμαστε και τόσο εξοικειωμένοι μ' αυτές τις θέσεις.
    Όπως και να 'χει, θα συνεχίσω να φέρνω εδώ τον Hellinger, με τις απόψεις του οποίου έχει πλέον συνδιαμορφωθεί η δική μου Σκέψη και με του οποίου τη συνολική πρόταση στο χώρο της υγείας, δουλεύω.
    Πιστεύοντας βαθιά πως τίποτα δεν πάει χαμένο, οι έστω και βουβές αναγνώσεις, είναι χρήσιμες..
    Ένας ψύλος στα άσπρα σας σεντόνια αδερφέ..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Φρόσω,
    Διαβάζω τις αναρτήσεις σου και μου φαίνονται πολύ όμορφες και ενδιαφέρουσες, αλλά δε μπορώ να σχολιάσω κάτι. Τι μπορεί να πει κανείς μετά από αυτά που γράφει ο Hellinger?
    Φαίνονται τόσο πλήρη που προσωπικά δε ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για σχόλια. (ίσως αυτό να ισχύει και για πολλούς ακόμα αναγνώστες).
    Ίσως πάλι να μου φαίνονται εμένα τόσο αποδεκτά, γιατί έχω παρακολουθήσει αναπαραστάσεις στο χώρο σου και έχω μια αίσθηση για το τι εννοεί ο Hellinger.
    Καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή