Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα;



Το να είναι ευτυχισμένοι οι γονείς τους γι αυτά. Και μάλιστα και οι δύο γονείς. Πότε είναι και οι δύο γονείς ευτυχισμένοι για το παιδί τους; Όταν μέσα απο το παιδί σέβονται, αγαπούν και χαίρονται για τον άλλο σύντροφο, τον άντρα ή την γυναίκα.

Μιλάμε πολύ για την αγάπη. Αλλά πού φαίνεται πιο όμορφα η αγάπη; Όταν χαίρονται για τον άλλο και μάλιστα ακριβώς έτσι όπως αυτός είναι. Και όταν χαιρόμαστε για το παιδί, έτσι όπως ακριβώς είναι.

Συμβαίνει οι γονείς, από την εμπειρία της εξουσίας επάνω στο παιδί -κυρίως οι μητέρες έχουν λάβει πολύ βαθιά την αίσθηση αυτής της εξουσίας, συμβιώνοντας με το παιδί για πολύ καιρό- ξαφνικά να βιώνουν την εξουσία που έχουν ως αποστολή. Οχι πλέον ως δική τους εξουσία, αλλά ως μια εξουσία στην υπηρεσία του παιδιού για κάποιο διάστημα.


Bert Hellinger, "η ευτυχία που διαρκεί" εκδ. κλωθω

2 σχόλια:

  1. Καλές οι αγαπούλες και τα χαδάκια ,αλλά αν οι γονείς μπορούσαν όταν έπαιρναν την απόλυτα εγωιστική απόφαση να τεκνοποιήσουν, είχαν εξασφαλίσει και για τα πλάσματα, που άθελα τους φέρνουν στον κόσμο , την επιβίωση ,τότε ίσως αυτά τα καυμένα να τα έβλεπαν αυτά με συμπάθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατ αρχήν, καμιά αντίρρηση σε ό,τι αφορά τη βασική ευθύνη των γονιών -σ' αυτήν αναφέρεσαι,
    σωστά;
    Η άποψή μου βέβαια είναι πως απόλυτη διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ναι, σε ό,τι αφορά την ευθύνη, είμαστε σύμφωνοι.
    Μετά, δεν κατάλαβα τι εννοείς: αν η επιβίωση είχε εξασφαλιστεί, ποιά πράγματα θα έβλεπαν τα παιδιά με συμπάθεια;
    Νομίζω πως χρειάζομαι λίγο τη βοήθειά σου για να καταλάβω και να συνεχίσουμε την κουβέντα..
    Καλή μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή